Woon-werk-pand De Inrichter

Inleiding

Op het Waanderveld te Emmen is in 2010 een bedrijfspand met woning gebouwd voor de fam. Franx. De bedrijfsactiviteit bestaat uit ‘De Inrichter’ interieuradvies. De wens van de eigenaar, directeur van Mulders Schilders uit Emmen, bestond uit een wit gekeimd modern gebouw gebaseerd op de Bauhaus stijl.

Het Waanderveld is een woon-werk-locatie in Emmen met een hoogwaardige architectonische uitstraling. Het bedrijventerrein ligt aan de doorgaande verbinding Nieuw-Amsterdamsestraat, tussen de woonwijken Rietlanden en Bargeres, achter de voormalige Ericsson/ ASUS-vestiging. Het bedrijventerrein is ontstaan op voormalig agrarisch gebied met een aantal oude boomwallen. Deze waren maatgevend voor de verkaveling en vormen de structuurdrager van het gebied. Hier is trouwens ook Room Ontwerp en Bouwadvies sinds 2008 gevestigd. In 2011 is aan het Waanderveld de Drentse Architectuurprijs toegekend vanwege de fraaie uitstraling en ruimtelijke kwaliteit die door particulier opdrachtgeverschap is ontstaan. Het nieuwe bedrijfspand van fam. Franx heeft hier mede aan bijgedragen, als ook vier andere gerealiseerde ontwerpen van Room (Waanderweg nr. 124, 128, 146, 190).

De locatie (Waanderweg 166) bevindt zich op een hoekkavel welke grenst aan het terrein van een groot bedrijfsverzamelgebouw, de voormalige Ericsson fabriek te Emmen.

Aan de achterzijde bevindt zich de rondweg. Dit is een autoweg die rondom Emmen loopt. Tussen de Rondweg en de kavel bevindt zich een dicht begroeide groenstrook waardoor geen geluidshinder ervaren wordt van deze weg.

ontwerp

Het ontwerp bestaat uit 2 heldere, contrasterende volumes qua richting, schaal en materialisering.

Het hoofdvolume bestaat uit 2 bouwlagen en is deels voorzien van een kelder. De gevelafwerking hiervan bestaat uit wit gekeimd gevelmetselwerk met heldere aaneengesloten openingen. Het andere volume bestaat uit 1 bouwlaag en deze is afgewerkt met zwarte horizontaal aangebrachte rabatdelen. Als accent zijn aan de voorzijde van dit volume verticaal blank gelakte Western Red Cedar-delen aangebracht waarin de garage- en bijkeukendeur onopvallend zijn verwerkt.

De aluminium kozijnen kenmerken zich door een horizontale verdeling en de grote pui in de voorgevel, waarachter zich het atelier bevindt, is voorzien van glazen lamellen. Deze lamellen- een speels detail- verwijzen naar de kleine uitzetramen die in verschillende Bauhaus-gebouwen toegepast zijn, maar dienen ook enigszins als zonwering.

Het bedrijfsmatige gebruik is naar de voorzijde, de straatkant, gericht terwijl de woon- en slaapvertrekken op de achterzijde georiënteerd zijn. Hierdoor wordt voor de woonvertrekken veel privacy gegarandeerd en heeft men door het gebruik van veel glas een goed uitzicht op achterliggende groenstrook met zijn grote bomen. De gesloten gevel aan de voorzijde voorkomt hinder van bestemmingsverkeer.Aan de achterzijde is een overstek gecreëerd waaronder men beschut kan genieten van de tuin. De overstek voorkomt tevens overmatige opwarming van de woonkamer.

De indeling van de woning is volledig afgestemd op de hobby van de bewoners, het bereiden van culinaire hoogstandjes en deze gezamenlijk te kunnen nuttigen met vrienden en familie. Vanaf de parkeerplaats voor de woning bereikt men via de bijkeuken de keuken waarvan een industrieel aandoend kookeiland het hart vormt. Direct achter het open kookgedeelte is een grote ruimte waar een grote leeftafel met stoelen plaats biedt aan een grote groep gasten.

Bij deze woning is goed te zien dat de opdrachtgever zelf als interieuradviseur een grote invloed gehad heeft op de inrichting en de keuzes van binnen gebruikte materialen. Hierbij is vooral een mix gemaakt tussen moderne hightech accenten gecombineerd met de traditioneel-moderne Bauhaus-look.

De installatie bestaat uit een traditionele gasgestookte CV- installatie. De begane grond wordt verwarmd door vloerverwarming aangevuld met authentieke radiatoren. De verdieping wordt verwarmd door radiatoren met uitzondering van de badkamers waarin ook vloerverwarming is aangebracht.

  • image
  • image
  • image

kengetallen

Status Opgeleverd
Plaats Emmen
Opdrachtgever De Inrichter - Fam Franx
Aannemer Koenen BV
W-Installaties Pals BV
E-Installaties Hummel BV
Bruto Inhoud 1380 m3