Datacenter ITWORXX

Opdracht

ITWORXX was gehuisvest in het bedrijfsverzamelgebouw nr. 64 maar door groei bestond de behoefte aan een eigen pand. Het nieuwe bedrijfspand bevat kantoren over 2 bouwlagen en een datacenter in 1 bouwlaag, gevestigd aan de Waanderweg 190.

Lokatie

Het Waanderveld is een woon-werk terrein met een hoogwaardige architectonische uitstraling. In 2011 is aan het bedrijventerrein de Drentse Architectuurprijs toegekend vanwege de fraaie uitstraling die door particuliere initiatieven ontstaan in. Het nieuwe bedrijfspand van ITworxx heeft hier mede aan bijgedragen. Vanwege de zichtlokatie, het pand ligt aan de doorgaande verbinding Nieuw-Amsterdamsestraat / Bargeres.

Ontwerp

Het programma van Eisen bestond uit een kantoorgedeelte van totaal 550 m2 waarin zich Entree, Hal, toiletten, magazijn en techniek bevinden alsmede diverse kantoren en een kantine. Daaraan gekoppeld een Datacenter van totaal 200 m2 t.b.v. serverruimten en diverse technische ruimten.

Uitgangspunt van het ontwerp en tevens wens van de opdrachtgever was een modern een strak ontwerp. Hierom is gekozen voor 2 duidelijke rechthoekige volumes waarbij voor het kantoorgedeelte een zwart-witte kleurstelling gebruikt is. Deze harde kleurstelling symboliseert het contrast tussen de 0 en de 1 in een computerbit. De computertaal .Vanwege de hoekligging is op de zuid-oosthoek van het gebouw een accent gelegd door hier de witte gevelbeplating als volume te benadrukken. De moderne uitstraling wordt onderstreept door toepassen van aluminium puien.

Kenmerkend voor het gebouw is de omkadering van de puien van de voorgevel. Deze omkadering bestaat uit aluminium zetwerk beplating. De puien in de voorgevel die zuid-georienteerd is zijn terugliggend waardoor overstekken ontstaan die een gunstig effect hebben op het binnenklimaat. De gevel van het datacenter bestaat uit een onderhoudsvrije gevelbeplating in dezelfde grijze kleur als de aluminiumkozijnen van het kantoor.  Bij de entree van het gebouw valt de ruime hal met trap naar de verdieping in het oog. Deze hal met vide heeft veel lichtinval en alle overige ruimten zijn hieraan grenzend. De smalle raamopeningen in het kantoor zijn zo gekozen dat tussen kozijn en onderzijde vloer voldoende ruimte overgebleven is om beeldschermen te plaatsen.

  • image
  • image

Kengetallen

Bouwjaar 2009 
Bruto vloeroppervlak 580 m2
Bruto Inhoud 2020 m3
Bouwkundig aannemer  Bouwbedrijf Voors Dalen
W-installateur Harwig BV
E-Installateur Harwig BV
Aluminium Puien Emkon Emmen