Uitbreiding en verbouw woonhuis U.

gegevens

Status Opgeleverd
Plaats Wachtum
Opdrachtgever Fam. U.
Bouwkundige Aannemer Kuipers & Koers BV
W-Installaties ..
E-Installaties ..
Bouwkosten vertrouwelijk
Bruto Inhoud aanbouw 360 m3

 

Opdracht

Voor de familie U. is aan de Middenweg 23 te Wachtum een uitbreiding van de woning gerealiseerd. De woning aan de Middenweg is in de jaren 30 gebouwd als directeurswoning voor de zuivelfabriek in Wachtum. De toenmalige directeur was de grootvader van de familie en de woning heeft mede daardoor een bijzondere betekenis voor de familie.

Het esdorp Wachtum kenmerkt zich door vooral landelijke bebouwing. Aan de Middenweg, de belangrijkste hoofdweg door het dorp, bevinden zich naast de voormalige school en enkele bedrijfspanden een aantal karakteristieke panden, waaronder deze woning.

Na uitbreiding van het gezin was de wens ontstaan naar meer ruimte en is Room ontwerp en bouwadvies ingeschakeld om een plan te maken voor een uitbreiding van de bestaande woning. Nadrukkelijk wens was om de uitbreiding een moderne uitstraling te geven zonder afbreuk te doen aan het bestaande gebouw.De uitbreiding moest voorzien in een royale woonkeuken, een bijkeuken, een extra berging en een slaapkamer met aangrenzende badkamer.

De woning beschikt over een royale diepe tuin waarbij een opvallend hoogteverschil tussen het terras van de woning en de rest van de tuin aanwezig was. Dit hoogteverschil is gebruikt in het ontwerp, waardoor de nieuwe uitbouw min of meer zweeft boven de tuin.Het ontwerp bestaat uit een eenvoudig rechthoekig volume met een half overdekte veranda als uitsnede in het volume. Deze uitsnede zorgt er vooral voor dat de keuken voldoende daglichttoetreding heeft en er vanuit de keuken een goed uitzicht richting de tuin is.

image

Bouwkundig

De uitbreiding is gemaakt met een Hout-Skelet-Bouwsysteem waarbij de buitenzijde bekleed is met Western Red Cedar-planken die een donkere lazuur-behandeling hebben gekregen. Aan de achterzijde is een wit aluminium kader gemaakt waarin de geleiding van Western Red Cedar- schuiflamellen verwerkt is. Optisch omsluit het kader alle gevelopeningen aan de tuinzijde en de veranda. De schuiflamellen zijn horizontaal verplaatsbaar en ook handmatig open of dicht te zetten. Hierdoor is een afwisselend gevelbeeld te maken die naar behoefte de veranda een meer besloten karakter geeft of juist de ramen in berging en badkamer blindeert. De afwerking van alle wanden binnen het kader inclusief de wanden van de veranda zijn van verlijmde watervaste multiplex beplating, net als de houten puien in een witte kleur geschilderd.

De HSB wandelementen zijn goed geïsoleerd en zorgen samen met triple beglazing voor een energiezuinige uitbreiding. Bijzonder aan de moderne uitbreiding is dat deze vanaf de straatzijde nauwelijks zichtbaar is. Aan de voorzijde is aan de rechterkant de uitbreiding te zien. De plek van de oude keuken is nu een kantoor geworden, daarachter bevinden zich de slaapkamer en de badkamer. Een terughoudende verbinding tussen bestaande woning en garage is nu de toegang tot de bijkeuken en de meest gebruikte toegang voor de bewoners. Vanuit de bijkeuken komt men in de woonkeuken die rechtstreeks toegang geeft tot de slaapkamer, de gang van de bestaande woning en de tuin via de veranda.

Tijdens de ontwerpfase zijn samen met de opdrachtgever diverse opties besproken. Nadat het ontwerp vastgelegd en goedgekeurd was door de gemeente is bouwbedrijf Kuipers en Koers uit Nieuw-Schoonebeek benaderd voor een offerte. Na overeenstemming over de aanneemsom is Kuipers en Koers in januari 2015 begonnen met de werkzaamheden en is de uitbreiding in oktober 2015 opgeleverd.

De uitbreiding is een mooi voorbeeld geworden voor toepassing van moderne architectuur met aandacht voor details waarbij de uitbreiding geen afbreuk doet aan het oorspronkelijke gebouw en het straatbeeld van de Middenweg in Wachtum.

  • image